ადამ მიცკევიჩის ქუჩა N11

info@oktravel.geee

26 ნოემბერი, 20187796 ნახვა
როგორ აღნიშნავენ შობას მსოფლიოს სხვადასხვა ქვეყანაში?
როგორ აღნიშნავენ შობას მსოფლიოს სხვადასხვა ქვეყანაში?

 შობა ის დღესასწაულია, რომელსაც მთელს მსოფლიოში დიდი სიხარულით აღნიშნავენ; მისი განსაკუთრებულობა იმაში მდგომარეობს, რომ შობას ერთგვარად ტრადიეციების ზეიმსაც უწოდებენ, ვინაიდან, შობის დღესასწაულზე ყველა ქვეყანას თავისებური წეს-ჩვეულებები და ტრადიციები აქვს. ეს უკანასკნელი კი ძირითადად გასტრონომიული თვალსაზრისით შეიმჩნევა, რადგან ტრადიციის ერთ-ერთ მთავარ ნაწილს შეადგენს ის, თუ რომელი კერძია ამა თუ  იმ ქვეყანაში ტრადიციული. 

საინტერესოა, რა კერძები ამშვენებს სხვადასხვა ქვეყნის საშობაო სუფრას? Oktravel.ge გაგაცნობთ მსოფლიოს ზოგიერთი ქვეყნის საშობაო წეს-ჩვეულებებსა და ტრადიციებს!

შობა უამრავ ქვეყანაში, განსაკუთრებით კი, კათოლიკურ სამყაროში, ყველაზე საყვარელ საოჯახო დღესასწაულად ითვლება და საშობაო სუფრაც საუკეთესო ადგილია   ახლობლების ერთად შესაკრებად.
 

გერმანია:
 
გერმანული შობის ღამე ერთდროულად საზეიმო და მადისაღმძვრელია. თავდაპირველად, ბევრი წლის წინ, გერმანული საშობაო სუფრის მთავარი ტრადიციული კერძი ღორის ხორცი გახლდათ, თუმცა, ბოლო პერიოდში, ამ ტრადიციამ მცირედად შეიცვალა და ღორის ხორციც შემწვარმა ინდაურმა  ჩაანაცვლა. რაც შეეხება მთავარ საშობაო დესერტს, ტრადიციული, წაგრძელებული ფორმის არომატული ნამცხვარი შტოლენია - რომელშიც ჩირის ასორტი, ნუში, ქიშმიში, რომი, სანელებლები და შაქრის პუდრითაა დაფარული. ეს ნამცხვარი გერმანიაში ყრმა იესოს სიმბოლოს გამოხატავს.

 

 

ბელგია:

ბელგიაშიშობა წარმოუდგენელია დარიჩინიანი თაფლაკვერების გარეშე, რომელთაც სხვადასხვა პერსონაჟის ფორმა აქვთ. სუფრაზე აუცილებლად დევს შემწვარი ბატი ან ინდაური. ახალი წლის დღეს კი მიირთმევენ ტრადიციულ შუკრუტს: მჟავე კომბოსტოს კერძს, მომზადებულს სხვადასხვა სახის ძეხვეულთან და ხორცთან ერთად.

 

 

ესპანეთი

საშობაო დღესასწაული ესპანეთში ძალიან პატივსაცემი დღესასწაულია და შესაბამისად, ადგილობრივებიც დიდ ყურადღებას აქცევენ საშობაო სამზადისს. მართალია, ესპანეთის კულინარიული ტრადიციები პროვინციების მიხედვით განსხვავებულია, თუმცა საშობაო-საახალწლო მენიუ ძირითადად ერთნაირია: შემწვარი ცხვრის ბარკალი, ზღვის პროდუქტი და ინდაური. რაც შეეხება ტკბილეულს, ყოველ ესპანურ სუფრაზე შეხვდებით ტურონს: ეს არის შოკოლადის ან ნუგას სახეობა, რომელშიც ამოვლებულიათხილი, ნუში, ნიგოზი, ჩირეული, ჰაეროვანი ბრინჯი და ა.შ.  ოჯახები აწყობენ ტრადიციულ საშობაო ვახშამს, რომელიც აუცილებლად შუაღამემდე უნდა დასრულდეს, რათა შემდეგს, ასევე ოჯახთან ერთად საშობაო წირვას დაესწროს.

 

 

საფრანგეთში:

ფრანგული საშობაო სუფრა სხვებისგან პომპეზურობით გამოირჩევა და ყოველი ფრანგი თავს უფლებას აძლევს, დელიკატესები დააგემოვნოს: ფუა გრა, ხამანწკები, შებოლილი ორაგულის ფილე თითქმის ყველა სუფრას ამშვენებს. ინდაური წაბლით ტრადიციული საშობაო კერძია საფრანგეთში, ხოლო საშობაო რულეტი - უცვლელი ტკბილეული. საფრანგეთის პროვინციებს, რა თქმა უნდა, თავიანთი წეს-ჩვეულებები აქვთ. მაგალითად, პროვანსში დღემდე ცოცხლობს 13 სახის დესერტის მომზადების ტრადიცია, რომელიც ქრისტესა და მისი 12 მოწაფის სიმბოლოა. ალზასში კი მე-16 საუკუნიდან მოყოლებული, დღემდე ამზადებენ თაფლაკვერს ნუშით, დარიჩინით, ილითა და თაფლით, რომელსაც წმინდა ნიკოლოზს სწირავენ.